ACTIVITATS DIVERTIDES PER FER A CASA


Núm. 1. Acolorim hidràulics.

Aquí podeu descarregar una sèrie de làmines de terres hidràulics, aqusts terres van ser molt populars al segle XIX, ha Tarragona en trobem gran varietat d'aquests terres.

Si cliqueu aquest enllaç web, es descarregaran automàticament els pdf perquè els pinteu. Un cop les tingueu pintades podeu pujar les vostres obres d'art a les xarxes i etiqueta'ns


ENLLAÇ DE DESCÀRREGA:
https://drive.google.com/uc?export=download&confirm=no_antivirus&id=1jEWqMl8gsFeXHymUhZXz-CDaRcX8tdIM


Procés de fabricació d'aquests hidràulics:

La rajola hidràulica es fabrica peça a peça. L'artesà tria els colors que farà servir i prepara una pasta amb aigua, barrejant pols de marbre blanc, ciment blanc, sorra i pigments.

Aquest preparat s'aboca en la trepa, que no és altra cosa que un motlle que integra uns separadors de bronze o llautó encaixats en un marc. Cada espai s'omple amb el seu color correspondiente. Com més tonalitats tingui el dibuix, més temps serà necesarioari, per la qual cosa el cost de la rajola augmentarà. Aquesta capa, la decorada, que serà visible quan estigui col·locada, té uns 4-5 mm. de gruix

Quan la trepa s'ha omplert amb els differentnts pastas de colores, s'afegeix una segona capa anomenada brasatge, d'un gruix similar, formado per una barreja de ciment gris i sorra, que té la funció d'absorbir l'excés d 'aigua de la primera. Finalización s'acaba d'omplir aletas als 20 o 25 mm. que acostuma a ser el gruix la rajola, amb el gros o capa de support, constituïda per ciment gris, ciment comú i sorra, amb una textura més porosa per facil l'adherència en la seva col·locació. El motlle emplenat es col·loca sota una premsa hidràulica que la comprimeix. Després, es treu del motlle, es deixa assecar i se submergeix en aigua durant 24 hores. Per tal que el ciment quedi perfeccionment endurit, les rajoles es ruixen amb aigua i es guarden en una cambra humida durant 28 dies, que és el temps que tarda el ciment a endurir-se pel procés químic endegat gràcies a l'aigua. D'aquí rep el nom d'hidràulic i no del fet d'emprar premses hidràuliques (en un principi les premses eren manuales).

Núm. 2. SOPES DE LLETRES

Avui us portem 6 sopes de lletres perquè passeu un cap de setmana molt entretingut!

Aquestes sopes de lletres tracten sobre les ciutats de Reus i Tarragona, podreu buscar les seves places, zones històriques i elements de les seves festes majors. Ho aconseguireu?

Clicant el següent enllaç se us descarregarà l'activitat automàticament:


CLICA AQUÍ!

No oblideu etiquetar-nos i compartir l'activitat!